hasło

Olejek lawendowy na wiele dolegliwości

Olejek lawendowy pozyskiwany jest z pączków kwiatowych lawendy lekarskiej (Lavandula officinalis). Nazwa rośliny pochodzi z łacińskiegolavare i oznacza „myć”, co już bardzo dużo mówi o zastosowaniu lawendy w historii. Olejek ten stosowali m.in. mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu, a także członkowie plemion afrykańskich.

 

Olejek ten charakteryzuje się przyjemnym kwiatowo-ziołowym zapachem. Obecnie stosowany jest powszechnie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, ale również można mu przypisać wiele właściwości leczniczych.

 

Do głównych właściwości leczniczych można zaliczyć:

  • Działanie antyseptyczne, bakterio-, grzybo- i wirusobójcze-przez co wspomaga leczenie przeziębienia i  grypy.
  • Działa uspokajająco, przez co polecany jest w bezsenności, nerwicach, depresji. 
  • Łagodzi bóle głowy, menstruacyjne, mięśniowe, reumatyczne.
  • Wzmacnia system odpornościowy.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Posiada właściwości odkażające, przyspiesza gojenie się ran, chroni przed powstawaniem blizn, łagodzi oparzenia.

Olejek lawendowy jest jednym z podstawowych olejków stosowanych w aromaterapii. Najlepszym i najszybszym sposobem stosowania olejku lawendowego jest aromaterapia „w powietrzu” za pomocą kominka aromaterapeutycznego (lampy zapachowej). Pod wpływem temperatury substancje zawarte w olejku szybciej się uwalniają.

 

Do jednego zabiegu poleca się 5-10 kropli rozcieńczonych w 1-2 łyżkach wody. Innym sposobem stosowania olejku w przypadku schorzeń skórnych może być kąpiel (4-15 kropli na wannę wody) lub masaż (2-5 kropli rozpuszczonych w oleju roślinnym, np. migdałowym).

 

Dr inż. Anna Nowak

Ekspert w Instytucie HAPPYMORE